Wednesday, September 2, 2009

Bila Org Bajau Berkahwin...

Ok......... aku org Bajau........ (bapa aku bajau.... mak aku dusun kadazan.. hee)
Ini serba sedikit pasal suku kaum aku.............
Bajau dan kumpulan yang sama telah menetap di pantai barat dan timur Sabah sejak beberapa ratus tahun dan diiktiraf sebagai penduduk asli negeri ini. Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan di persisiran pantai barat di samping menunggang kuda.
Orang Bajau merupakan penyelam dan pengutip hasil laut yang mahir. Mereka menggunakan cara penangkapan tradisional. Di pantai timur, mereka adalah nelayan yang tinggal di Kota Belud, Papar, Semporna dan Tuaran. Bajau juga mendapat gelaran “Cowboy Sabah” kerana Bajau lama terkenal dengan penunggang kuda.
Bajau Pantai Barat ( Putatan, Tuaran , Kota Belud ) dan Bajau Pantai Semporna ( Pantai Timur ).
Bajau Pantai adalah berbeza dengan Bajau Semporna. Dari segi pertuturan, pakaian tradisi,adat resam dan budaya hidup adalah sangat berbeza. Bajau Pantai Darat banyak yang terlibat dengan pertanian sawah padi manakala Bajau Semporna terkenal dengan kegiatan penangkapan hasil laut.

[Source]
Ini adalah gmbr second kazen aku yg dok satu pekan dgn aku tp lain2 kampung..... Aku kat kampung linau.......... die kat kampung jawi-jawi.... HEhehe.. nama2 kampung kat Sabah mmg pelik.... =p

Pakaian yg dipakai oleh kazen aku itulah pakaian tradisional org Bajau.... Kalo aku kawen nnt... mmg wajib ar pakai ini. Kang Daddy aku mengamuk.. ehehehe...

[pictures dicilok dari fesbuk kazen aku neh...]

Gmbr ini plak diambil kat persimpangan ke Kota Belud...

PS: entri dibuat dgn tergesa-gesa.... ade meeting pagi neh.. nnt ku edit..

24 comments:

Shahrul (Nama Sebenar) said... [Reply]

jardThegreat,

lol.
patut la ko tak reply sms chatbox aku tu.
kalau aku kahwin dengan ko camne ek?
aku kena pakai baju cam lelaki tu pakai ke?
(cam best je!)
:P

Lifesaver said... [Reply]

aku teringin tgk ko pkai baju tu!!!hehehehehe

miji said... [Reply]

hahaha nanti kawin jemput aku jard, nak tengok ko pakai baju tu

sharamli said... [Reply]

kt sign b0ard tuuuu....

AiFA Cho-CHang said... [Reply]

kawen kne naik kuda lh nie... huyoo.. x sbr tggu jard kawen..

ZARA 札拉 said... [Reply]

huwaa~

best lah!!!

nak tengok kamu pakai camtu Jard!

Super HaNa said... [Reply]

wahhh..watashi tgh imagine ko pakai bj gitu.....

joegrimjow said... [Reply]

comey la spupu tu
spupu kepada spupu pon mesti comey

Yunus Badawi said... [Reply]

Ko balik raya ni tak boleh ke pakai baju tu? Untung2 cepat ko kawen dan dpt anak sepuluh spt yg ko rancang tu hehehe

cik seLamaH KunDang said... [Reply]

aku tgh byg ko ni jard.tgh ni..serius tgh.herm...not bad..kalo aku teringin nk pkai baju camni kawin..pak aku sekeh aku sure..

Jard The Great said... [Reply]

Shahrul (Nama Sebenar)... sila jgn berangan.. ahaha... aku dah tua.. sila harap maklum.. ;p

Lifesaver ... ahaha... lmbt lagi..

miji ... insyaAllah.. ehehe...

sharamli ... tulah pasal.. ehehe..

AiFA Cho-CHang ... kena carik kuda ar lepas neh.. ehehe..

ZARA 札拉 ... lmbt lagi.. =p =p

Super HaNa ... uish.. imagine sakan.. ~blushing..

joegrimjow ... kazen due pupu tu pernah jadi muka dpn majalah DARA.. ehehe

Yunus Badawi ... uish.. lmbt lagiiiiiiiiiiii weii.. ahaha

cik seLamaH KunDang ... ahaha.. ko kawen dgn org bajau laa.. pasti dpt pakai baju neh.. =p

Mr PenyuBiru said... [Reply]

baju tu buat baju raya pun ok gak tu.

ps:komen ni dibuat tergesa² dan aku takkan edit semula.haha..

Masy said... [Reply]

ko pandai tunggang kuda x jard? hehehehe

~ mizzAmy ~ said... [Reply]

tak sabar plak nak tengok jard pakai camtuh. mesti comel je. ;)

echah_syed said... [Reply]

pengantin cun..! kg linau..?? mmg combi blom khatam semua kg kat KB tuh :D

+h.a.z.e.r.i.n+ said... [Reply]

ternyata kazen itu lebih cun dr ko jat. hehehe. eh.cantik gak bju tradisional ko. sembarangan org xleh pkai ke?

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said... [Reply]

>> aku tunggu jard kawin...
nak lihat mcm mana la ghupe comel mu berpakaian pengantin

hehhehe

miSs siv said... [Reply]

wah!
menu utama time kawen ape weh?

Ben said... [Reply]

jard org bajau rupenye

CAHAYA said... [Reply]

wah, lain dr yang lain. ;)

al-Wann said... [Reply]

laa jard..kbtulan btul laa..ak tggl d KB jg..kau KB jg plak..pndai ckp bajau ker?he2

Zyma Saad said... [Reply]

Wahhhh...serasi. Mmg serasi.
Bagai pinang dibelah duaa gituuu.

Monkey D Luffy said... [Reply]

wajib warna kuning ker baju tu

Anonymous said... [Reply]

"bajau" dengan "sama" ada bezakah?
cuma mahu kepastian