Wednesday, April 6, 2011

Cara nak gunakan Kad Debit Visa Maybank untuk pembelian ONLINE

Pertama kali.. kenalah aktifkan fungsi ini dekat akaun Maybank2u korang. Kalau tak aktifkan, camna nak beli tiket penerbangan secara online sepertimana korang guna kad kredit kan?

Ini yang besh pasal Maybank Visa Debit Card. Tak perlu berhutang dah.... jumlah yang dibelanjakan akan ditolak terus dari akaun bank korang. So pastikan korang tak terlebih belanja... kang pembelian korang BATAL secara automatik.

1. Pastikan korang ada kad Maybank ini.

2. Lepas tuh baru korang LOGIN ke akaun Maybank korang dan carikan ini di  laman utama. Klik pautan "Maybankard Secure Online Shopping Registration".



3. Korang akan ke paparan ini. Sila isi mana yang patut..



Dan walla........ korang boleh beli apa sahaja di internet. Dan paling penting bagi aku ler.... dapat beli tiket penerbangan online dengan selamat. Especially Fireflyz.

Dan jugak... kalau nak beli apa-apa di mana-mana kedai (Carrefour, Jusco etc) atau kedai makan.. korang boleh pakai kad VISA ini untuk pembayaran. Untuk membayar MINYAK di stesen minyak.... better JANGAN sebab mereka akan tolak RM200 dari akaun korang... dan hanya akan pulangkan bakinya (setelah menolak jumlah yang dipakai untuk minyak) dalam masa 3 hingga 7 hari kemudian! Hoh! Aku pernah kena!

Kini......... KAD KREDIT tidak diperlukan langsung! Yippee!! *cuma pastikan baki akaun mencukupi semasa sebarang pembelian ok?

Dan secara jujurnya.... aku guna kad debit maybank aku ini untuk aktifkan akaun PAYPAL aku. Kot-kot nak membayar atau menerima bayaran melalui Paypal. Kerja pun senang. =)

Sekian itu sahaja. Gud luck!

22 comments:

PnConfused said... [Reply]

ooo.. timekasih... aku xpernah plak gnekt petrol pump... slalu kt sopping mall jaaaa.... gud info!

AcanCapik said... [Reply]

nice info ler jard. tq2... =)

Peri PiA said... [Reply]

kamsahamida for da info :D

Va Va Voom said... [Reply]

Info ini sangat berguna thanks Jard!

Ery Farieha said... [Reply]

wohhhhhhh
camtu je
baru tahu
thanx jard!

Jard The Great said... [Reply]

hehhe.. moga memberi manfaat pada yg membaca

k.e.r.i. said... [Reply]

entry ni timbul setelah aku bertanya pada petang tadi.
sebab aku takde credit card nak beli tiket flight firefly.
HAHAHA.

Jard The Great said... [Reply]

nak jugak keri mention di sini. hahaha..

suffer8zine said... [Reply]

wahhh terbaek la entri ni!

Terkini : Aku VS Nuffnang

Puan Capa said... [Reply]

kalo baki tak cukup?hehehe

Halen said... [Reply]

sy baru je tukar kad maybank lama kpd kad yg baru ni. thanxs ya for da info sbb sy x sempat nk rag lg untuk online service ni.

Anonymous said... [Reply]

good info la..

tq jard..!!!

Naruto4303 said... [Reply]

Knpe function tu xde kt acc ak? TAC ngan cancel card je...

taufik said... [Reply]

@Naruto4303: saya baru dapat kad debit ni, lepas tu terus je pakai. takde masalah pun. tak perlu buat langkah2 di atas sebab maybank buatkan (kot!).

Anonymous said... [Reply]

yg terbaru dh xperlu buat cara ni

asongcalling4u said... [Reply]

mknenye duit dalam akaun mybank kte tu sme ngan jmlah dlm kat debit la kan..
pastu kalo nk topup duit camne??gune mybank atm bank in je ker??

Anonymous said... [Reply]

I have a question to ask...

Last week i had went to Maybank ATM machine for apply/upgrade the "Had Pembelian" to buy some product, but just now i want to cancel it due to some personal reaso, is it just choose the button at the ATM machine "Tiada Had Pembelian" to cancel it?? Is it just like this the whole apply/upgrade will be cancel?

Hope will hv somebody to answer my question... thanks a lot~

Jard The Great said... [Reply]

@ anon..

u can just change the LIMIT at the ATM.. from lets say RM10,000 to only RM500. So everytime you make a purchase... it will limit ur purchase to only RM500. ANy value above that will not get through. =)

Hope this helps!

Earnic said... [Reply]

Patutlah saya tak dpt teruskan transaksi beli tiket penerbangan baru2 guna PayPal, rupanya kad maybank baru belum diaktifkan utk online transactions.

Warisan Tok Janggut said... [Reply]

Secure terbaik.. Kene apply TAC dulu

Anonymous said... [Reply]

bolehke beli brg kat lazada bayar gune kad bsn visa debit card?

Jard The Great said... [Reply]

@ anonymous... sepatutnya dah boleh tu