Saturday, January 21, 2012

Pertama kali diupah sebagai jurugambar

Tanpa bayaran, of course. Kekekekeke. Tahun lepas aku berpeluang untuk menguji bakat dengan menjadi jurugambar majlis perkahwinan adik lelaki aku. Dan album kahwin dia telahpun berjaya disiapkan sepenuhnya dalam minggu lepas. Hasilnya agak memberangsangkan... bagi aku yang tak pakar neh. hehehe.. Tak sabar rasanya nak tunjuk kat keluarga nanti...

My brother, on the way to be solemnized.

And don't forget the lovely bride.


Semasa bersanding.

Ya... style aku ialah tangkap ketika mereka tak perasan. Kebanyakannya main candid je.

Ada tiga jenis kamera yang digunakan sepanjang majlis perkahwinan beliau, iaitu:
  • Canon 500D (aku dan adik, bergilir-gilir)
  • Lumis DMC S1 (aku dan adik, juga bergilir-gilir)
  • DSC - W530 (kamera biasa yang digunakan oleh pihak perempuan)
Harga upah. - TIADA.

Cuma perlu bayar untuk proses mencuci gambar dan album gambar je. - RM300 (harga kawan. haha)

Kan jimat camtuh? ekekeke...

Ibu aku tak benarkan mengepost gambar-gambar keluarga di blog. Hanya gambar-gambar tertentu je boleh. Jadi sepanjang cuti CNY ini, aku merancang nak buat entri2 ala 'picture storybook' tentang majlis perkahwinan yang mengikut kebudayaan BAJAU/KADAZAN. 

Dengan itu, harapnya para pembaca boleh mengetahui bagaimana cara perkahwinan orang Sabah dilaksanakan. hehehe..

Ok, nak sambung buat entri... thank you for reading!
.

5 comments:

Zenmax said... [Reply]

Told ya she wouldn't allow it. :P

eva said... [Reply]

bestt!! nanti dah pro boleh bukak bisnes.. sy pun suka gak kalau amik gamba candid.. lagi nampak natural kan.. ehe

Eryati said... [Reply]

wah..rm300 tu ..duit jugak..ehehehe

JMR said... [Reply]

pasni leh wat bisnes nih..:-)

Roti Terbakar said... [Reply]

Photographers! join a photo contest by petronas & photo anda akan dipamerkan di galeri petronas... serious Dow..link 4 detail.. http://ridzuannor.says.com/recommendations/petronas-photography