Friday, October 15, 2010

Makanan Korea di Seoul Palace Hotel

Welcoming Dinner diadakan di Seoul Palace Hotel pada pukul 7 malam. Pakaian - Formal

*ehsan dari Google

Aku tak berapa kenal nama-nama makanan Korea. Yang aku tahu, KimChi adalah makanan kegemaran orang Korea seperti nasi lemak di Malaysia.


Rupa kimchi yang dihidangkan. Dah tinggal sedikit dah. Made from cabbage, radish and cucumber. Dikatakan mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan dan boleh menghalang penyakit kanser perut. Rasanya agak pedas jugaklah... dan masam!



Kimchi adalah side dish yang biasanya dimakan bersama nasi atau mee, contohnya mee sejuk di atas yang dipanggil Naengmyeon.

Lain-lain makanan yang aku berjaya mengetahui namanya ialah (tapi tak makan sebab daging...aku makan seafood, roti dan sayur-sayuran ja... huhuhu...)...


...Bulgogi - Korean Beef tartar

Banyak jugak jenis makanan yang dihidangkan... ada Japanese Food, Chinese Food dan Western Food. Seafood diorg jugaklah yang terbaik. =p

*aku rasa ini adalah makanan cina kot... tak makan sangat pung!

Hehehe.. dah puas cuci mata dan belajar tentang jenis-jenis makanan korea... kami bergambar plak. Biar aku tempel satu gambar jer. Gambar kawan aku bersama si Sue Soah Moon.


Cantek kan orang korea? Kulit putih mulus ooohhh... mata pun original sepet tuuu.. tak macam kebanyakan gadis-gadis korea lain yang buat pembedahan kosmetik membulatkan mata. Heh!


Akhir sekali.. kesemua peserta dihadiahkan sebuah kotak kayu dengan rekaan berbentuk Han Gul kat penutupnya. Hasil kraftangan ini adalah daripada YEGA, sebuah jenama kraftangan terkemuka di Korea. Han gul pula adalah alfabet asli yang digunakan untuk menulis bahasa Korea. Heee..... 
Nak tidur daa...... esok dah start berkursus. 

♥  Ahn nyung heejoomoo seyo!!! ~ (^^,) ♥♥ (good night)

18 comments:

FarhanaDr said... [Reply]

Amboi dia.. Cakap korea dah.. Hehe.. Cepat2 cari number tepon lee min ho.. Buleh dating.. :p

n a d e a said... [Reply]

how's kimchi? nak sangat rasa! tengok dorg makan cm sedap je kan!

n a d e a said... [Reply]

komen lagi sekali nak ckp, kita dah masuk kan link kita kt link-link tu ;)

Peri PiA said... [Reply]

waaaa,dah pekena mee sejuk

han gul itu sgt comel!!mau..ehehe

pelakon korea mane yg x touch babe..hihi

Jard The Great said... [Reply]

@farhana... hehehe... dpt nombor org lain lak... carian tetap diteruskan

@nadea... tak berapa masuk tekak la makanan tuu.. wakakaka.. sbb sayur kan? aku kuran makan sayur kot. org korea neh memang suka makan sayur la.

@nadea lagik.. hehehe... thanks.. ada masa ku jenguk2 seme link kat situ. penting tahu link2 sana.. =)

Jard The Great said... [Reply]

@pia... hehe.. kalau ada rezeki lebih.. ku ada surprise utk top komentators.. shhhh..

Peri PiA said... [Reply]

agak2 ku ade peluang? :)..xoxo!!

Jard The Great said... [Reply]

@pia.. lagi mo tanya ker? wakakaka... XOXO

CERITA LEBAT said... [Reply]

fewwitt utk awek korea terbabit

aishahumairah said... [Reply]

wahhh..
syoknya...sgt jeles...!!

molmolla said... [Reply]

comelnyaaaaa kotak tu!!! owh tidak2.. warna warni :D

Azmina said... [Reply]

waa~ bestya...
nk gi Korea gak T_T

suffer8zine said... [Reply]

fuhhh nmpk sedap2!

♥ciK-t0ge ♥ said... [Reply]

err.. awak2.. *nada berbisik*
dpt x no hp kim hyun j0ong yg saye mintak tuh??

:P hehehehe...
wah.. sesungguhnya saya sungguh teramat jeluz sbb kamu dpt pegi korea..

bila sy dpt pegi ni?? ;(

hihihi... havva nice moment there okay! :)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said... [Reply]

✿ teringat lee min ho wat kimchi dalam drama boys over flowers....

=]

Bro Framestone said... [Reply]

bro xleh nak makan daging...

awat xmakan ek. xdisembelih ek he...23x

balik bawak la ape2 untuk bro

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

SyUhAdA said... [Reply]

giler bes...
dpt mkn kimchi~
slalu tgk citer korea..diorg msti mkn kimchi nyer~

Adziim said... [Reply]

Aaaa mana gmbr ko jard? Ayik gmbr kwn ko je.